Om Moldavien

Moldavien

1990 kollapsade dåvarande Sovjetunionen, och Moldavien som var en av de rika republikerna, blev plundrat på allt. Traktorer, ström (de har ingen egen elproduktion), ja, kort sagt allt av värde försvann ifrån detta bördiga och vackra land. Därför blev utvecklingen inte allt för ljus de närmaste åren.

Kultur, språk och annat

Säkert har Du sett de skakande bilderna från barnhem i Moldavien i dokumentärer på TV. Moldavien är ett litet land med en rik historia. Kortfattat kan man säga att denna forna sovjetrepublik i omgångar tillhört både Rumänien och Sovjet. Detta har naturligtvis fått många konsekvenser. Språket är en. Moldavien har för närvarande två officiella språk; moldaviska (en dialekt av rumänska) och ryska. Moldaviens fem miljoner invånare trängs på en yta ungefär i storlek med Småland. Befolkningen utgörs av flera olika etniska grupper; förutom moldavier finns det ryssar, rumäner, ukrainare, vitryssar, turkar, bulgarer m.fl. Idag är dock moldaviens invånare hårt prövade. Sedan Sovjetunionens fall är landet på väg mot en total konkurs Landet. Arbetslösheten är mycket hög, ca 70 %. Så många som har möjlighet flyr landet. Våren 2001 vann sovjetkommunisterna en stor valseger.

På landsbygden är det vanligt med häst och vagn istället för bilar

På landsbygden är det vanligt med häst och vagn istället för bilar

I många städer är husen oftast utan elektricitet och rinnande vatten. Man kanske har vatten i kranen två timmar i veckan. Då hyrorna är mycket höga kan människorna sällan betala dessa. Istället för vräkning stängs el och vatten av i hela fastigheten om en tillräckligt hög andel av hyresgästerna inte betalat för sig under en viss tid.

Trots att människorna i detta land lever långt under existensminimum, är de i allmänhet väldigt hjälpsamma och gästfria.

Vad äter man i Moldavien?

På sensommaren är det härligt att äta mogna vattenmeloner

På sensommaren är det härligt att äta mogna vattenmeloner

Jo, det finns vissa rätter som moldavierna gärna kallar för sina. Dagligen äter de soppa till förrätt. De moldaviska sopporna (kött- eller grönsaks) är mycket vällagade och goda. Man friterar ganska mycket i olja, exempelvis olika grönsaker. En typisk huvudrätt är sarmales; kött och ris insvept i blad från vinranka eller kål. Påminner lite om våra kåldolmar. Något man ofta kan bli bjuden på är "mamaliga", det är ett slags majsgröt, som är ganska salt och äts med tillsammans med kokt ägg. På sensommaren är det härligt att äta mogna vattenmeloner, vindruvor, tomater, gurkor mm.